Öğretmenliğe ilk defa atanacakların başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir. Öğretmen Olarak Atanmak İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?
17.05.2013 tarihi itibariyle ÖSYM konu ve soru dağılımı güncellendi
ÖSYM Başkanı Ali Demir, lisans düzeyinde yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı(KPSS) testlerindeki konu ve dağılımlarının güncellendiğini bildirdi.
Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lisans düzeyinde yapılacak KPSS testlerindeki konu ve dağılımlarıyla ilgili akademisyenlerin önerileri ve Devlet Personel Başkanlığının görüşleriyle güncelleme yapıldığını belirtti.
Tüm alanlarda yeni eğitim programları doğrultusunda, üniversitelerde okutulan derslerin düzenlemeyle kapsam içine alındığını vurgulayan Demir, “Programlara yeni eklenen ya da kapsamı değişen dersler nedeniyle testte yer alacak soruların konu dağılımları yani yüzdeleri de bu düzenlemeyle güncellendi.

Mevcut konu dağılımları, yükseköğretimdeki derslerin çeşit ve ağırlıklarının değişmesiyle güncelliğini yitirmişti. Bunun için de düzenlemeye gittik” diye konuştu.
Demir, ortaklık içeren konu gruplarının ağırlığının da azaltıldığını ifade ederek, konu dağılımlarının güncel yüksek öğrenim mevzuatına uyarlandığını kaydetti.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi ‘ne ilişkin daha önce örnek sorular hazırladıklarını anımsatan Demir, bu kapsamda da güncelleme yaptıklarını ve testi en kısa zamanda ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlayacaklarını söyledi.
Test konularının ağırlıkları
ÖSYM’nin düzenlemesine göre, KPSS’ de uygulanacak Genel Yetenek Testi sözel bölümünün ağırlığı yüzde 50 olacak. Bu bölümde sözel akıl yürütme (muhakeme)becerileri, dil bilgisi ve yazım kurallarını ölçmeye yönelik sorular yöneltilecek. Sayısal bölümde ise sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme)
becerilerini ölçmeye yönelik sorular yer alacak. Bu bölümün ağırlığı da yüzde 50 olacak.
Genel Kültür bölümünde de; – Tarih bölümünün ağırlığı yüzde 45, – Türkiye coğrafyasının ağırlığı yüzde 30, – temel yurttaşlık bilgisinin ağırlığı yüzde 15, – Türkiye ve dünyayla ilgili genel kültürel ve güncel sosyoekonomik konuların ağırlığı yüzde 10 olacak.
Tarihte; – Anadolu Selçuklu Devleti ve öncesindeki Türk devletlerinden yüzde 5, – Osmanlı Devleti’nden yüzde 15, – Atatürk İlke ve İnkılaplarından yüzde 20, – Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi’nden yüzde 5 ağırlığında sorular yönetilecek.
Türkiye coğrafyasında ise sorularda; – Türkiye’nin fiziki özellikleri yüzde 12, – Türkiye’nin beşeri özellikleri yüzde 5, – Türkiye’nin ekonomik özellikleri yüzde 13 ağırlığında yer alacak.
Temel yurttaşlık bölümünde ise hukuk başlangıcı ve genel kamu hukuku, anayasa ile idare konularında yüzde 5’er ağırlığında soru yöneltilecek.
Eğitim Bilimleri soruları
Eğitim Bilimlerinde ise; – öğrenme psikolojisi ile öğretim ilke ve yöntemlerinde yüzde 20’şer, – gelişim psikolojisi, ölçme ve değerlendirme ile rehberlik ve özel eğitim alanlarında yüzde 15’er, – program geliştirme, sınıf yönetimi ile öğretim teknolojileri ve materyal tasarımında ise yüzde 5’er ağırlığında soru bulunacak.

Yorumlar devre dışı.